Chapter 16 Answers

Chapter 16 Review Solutions

Key Term Quiz

1.      The Users and Passwords applet enables you to manage user accounts in Windows 2000.

2.      To log on to a standalone Windows PC, you need a(n) local user account.

3.      An account that belongs only to the Local Users group in Windows XP is called a(n) limited user.

4.      On the Welcome screen in Windows XP and Vista, you can click on an icon and type a password to log into the computer.

5.      A(n) group is a collection of user accounts that share the same access capabilities.

6.      The User Account Control enables standard users to perform common tasks and provides a permissions dialog when standard users and administrators do certain things that could potentially harm the computer.

7.      By default, any file you drop into a folder on an NTFS drive gets the same permissions as those assigned to the folder, a feature called inheritance.

8.      The simple file sharing feature of Windows XP Home means you can share or not share a folder. You don’t have any finer control than that.

9.      Windows Vista has the Public folder available for sharing files and folders with other users of a particular computer.

10.  The Encrypting File System enables you to scramble a file or folder and thus hide the contents from anyone, even an administrator.

Multiple-Choice Quiz

1.      What process determines the identity of a user?

A.    Authentication

B.     Authorization

C.     Identification

D.    Indemnification

Answer: A.

2.      Which of the following user account types can create other user accounts?

A.    Administrator

B.     Limited User

C.     Restricted User

D.    Standard User

Answer: A.

3.      To which of the following groups does a standard user in Windows 2000 belong by default? (Select two.)

A.    Limited Users

B.     Power Users

C.     Restricted Users

D.    Users

Answer: B, D.

4.      Which utility enables you to add a user account in Windows XP?

A.    User Account Control

B.     User Accounts applet

C.     Users and Groups applet

D.    Users and Passwords applet

Answer: B.

5.      Which of the following is the strongest password?

A.    5551212

B.     Spot01

C.     43*xv

D.    479love*

Answer: D.

6.      Which tool would enable a user to recover his encrypted files if he forgets his password?

A.    BitLocker

B.     Encrypting File System

C.     Password reset disk

D.    Password restore disk

Answer: C.

7.      Which of the following groups can you assign a user to in Windows Vista Home Premium? (Select two.)

A.    Administrators

B.     Power Users

C.     Replicators

D.    Users

Answer: D.

8.      Which tool in Windows Vista enables an administrator to create a log that shows all of the applications a user runs or attempts to run?

A.    Create Log

B.     NTFS

C.     Parental Controls

D.    User Account Control

Answer: C.

9.      Which of the following is not a standard NTFS permission?

A.    Copy

B.     Full Control

C.     Modify

D.    Read & Execute

Answer: A.

10.  As a member of the accounting group, John has Write permission to the Database folder; as a member of the technicians group, John has Read permission to the Database folder. What permission or permissions does John have to the Database folder?

A.    Read only

B.     Write only

C.     Read and Write

D.    Full Control

Answer: C.

11.  When you copy a file from one folder on the C: drive to another folder on the C: drive, by default what permissions will the copy of that file have if the C: drive is formatted with NTFS?

A.    The copy will retain the permissions the original file has.

B.     The copy will inherit the permissions of the new location.

C.     The copy will lose all permissions.

D.    You can’t do that.

Answer: B.

12.  In a Windows XP Professional computer, where can you place files that other users can access easily?

A.    Public Documents

B.     Public folder

C.     Shared Documents

D.    Shared folder

Answer: C.

13.  John wants to share a folder in Windows Vista with Liz but wants to make sure she can only delete files she creates in that folder, not the ones he creates. What permission level should he use?

A.    Contributor

B.     Co-owner

C.     Full Control

D.    Reader

Answer: A.

14.  Which tool in Windows Vista enables you to encrypt the contents of a drive, including folders of users other than you?

A.    BitLocker

B.     Drive Encryptor

C.     Encrypting File System

D.    TrueCrypt

Answer: A.

15.  Which of the following is a safe way to deal with your new password?

A.    Memorize it

B.     Put a note in your wallet

C.     Tape it under your keyboard

D.    E-mail it to yourself

Answer: A.

Essay Quiz

1.      Your boss has tasked you with setting up five Windows Vista workstations, each to be used by three different users. Write a short essay on procedures or policies that should be implemented at each workstation to ensure that each user can share files that need to be shared but can also keep private files that need to be private.

Answer: At the very least, each user account must have a strong password. Users should put the shared files into the Public Folder so that other users can access them. Users should keep their private files in their own user folders. The hard drive or drives should be formatted with NTFS.

2.      Your company has a shared database in Windows Vista. Management must have full access to the database. The salespeople need to be able to access the database and make changes, but can’t delete the database. All other employees should be able to read the contents of the database, but not make any changes. Write a short essay describing what groups and permissions you would need to set to make this work.

Answer: The essay can go in various directions. The student could put the three groups—managers, salespeople, and employees—into new groups or into some of the standard groups, such as Administrators, Users, and Everyone. Permissions on the database should be set as Full Control for the managers, Modify for the salespeople, and Read for everyone else.

3.      You have a computer with three users, plus an administrator. The three users need to be able to add documents to a folder, but only the administrator should be allowed to see the contents of those documents. Write a short essay describing how you would set up the folder, user accounts, groups, and permissions to make this work.

Answer: The computer would need to be formatted with NTFS; the shared folder will have to be a standalone folder and not one of the Shared Folders in Windows XP or in the Public folder in Vista. Each account needs to be password protected and given permission to the folder as Write but not Read. The student could also create a specific group for the three users and then assign Write permission to that group. That would be the best way.

Cross Check: Creating NTFS

What tool do you use to create partitions and format them?

You can partition and format drives through the installation process or through Disk Management.

How do you set the format type?

When you go through the partitioning process, you’ll be prompted to format the drive as well. Select NTFS to make the drive NTFS.

How does FAT32 security stack up against NTFS security?

C’mon! There’s no security at all with FAT32, only NTFS. No comparison!

Comments