Chapter 23 Answers

Chapter 23 Review Solutions

Key Term Quiz

1.      Every network card has a unique built-in identifier called a(n) media access control (MAC) address.

2.      The Ethernet hardware protocol dominates the modern computing landscape.

3.      A(n) network operating system (NOS) enables a PC to act as a server and share data and services over a network.

4.      The subnet mask is a value that distinguishes which part of an IP address is the network address and which part is the host address.

5.      HTTP and TELNET are both examples of special sharing functions called TCP/IP services.

6.      A(n) network interface card (NIC) helps break files into packets to send across the network, and reassemble packets it receives into whole files.

7.      The command-line utility called PING enables one machine to check whether it can communicate with another machine.

8.      A center cable surrounded by insulation and covered with a shield of braided cable is called coaxial cable.

9.      The RJ-45 connector is the standard connector used for UTP Ethernet installations.

10.  A person logged into the administrator account on a Windows system can read any file and run any program on the system.

Multiple-Choice Quiz

1.      Everything worked fine on your 1000BaseT network yesterday, but today no one can connect to the server. The server seems to be in good running order. Which of the following is the most likely problem?

A.    Someone changed all of the passwords for server access.

B.     A switch is malfunctioning.

C.     Someone’s T connector has come loose on the bus.

D.    The server’s cable is wired as TIA/EIA 568A and all of the others are wired as TIA/EIA 568B.

Answer: B.

2.      Simon’s system can’t contact a DHCP server to obtain an IP address automatically, but he can still communicate with other systems on his subnet. What feature of Windows makes this possible?

A.    Subnet masking

B.     WINS

C.     APIPA

D.    Client for Microsoft Networks

Answer: C.

3.      James needs to connect his Windows XP system to a Windows 2000 network domain. Which of the following will get him to the screen he needs?

A.    Control Panel | Client for Microsoft Networks | Log on to Windows NT domain

B.     Right-click My Computer | Properties | Client for Microsoft Networks | Network ID

C.     Control Panel | Network Connections | Network Identification | Log on to Windows NT domain

D.    Right-click My Computer | Properties | Computer Name | Network ID

Answer: D.

4.      What is the meaning of the networking term topology?

A.    The choice of network protocol

B.     The cabling specification of a network

C.     The physical layout of a network

D.    A network that uses hubs

Answer: C.

5.      What transmits the sender’s MAC address, recipient’s MAC address, data, and CRC when two computers communicate across a network?

A.    Packet

B.     IP unit

C.     CSMA

D.    Token

Answer: A.

6.      You need to check the status of the local area connection of a Windows XP machine on your Microsoft network. How do you get to the screen where you can perform this task? (Select all that apply.)

A.    Start | right-click My Network Places | Properties | Local Area Connection

B.     Start | Settings | Network and Dial-up Connections | Local Area Connection

C.     Start | Control Panel | Network Connections | Local Area Connection

D.    Right-click My Computer | Properties | Network Connections | Local Area Connection

Answer: A, C.

7.      What minimum level of cabling must be used to support Gigabit networks?

A.    CAT 3

B.     CAT 5

C.     CAT 5e

D.    CAT 6

Answer: C.

8.      You need to run 1000BaseT through an area with a great deal of electronic noise. What type of copper cable should you use?

A.    1330nm multimode fiber

B.     STP

C.     UTP

D.    Coax

Answer: B.

9.      Which of the following is the correct NET syntax for discovering which network shares on a particular server are mapped on your computer?

A.    NET VIEW \\fileserver

B.     NET \\fileserver

C.     NET MAP \\fileserver

D.    NET SHARE \\fileserver

Answer: A. The NET VIEW command is sort of like a My Network Places for the command line.

10.  What is the technology that enables a single computer to run multiple servers by using TCP/IP?

A.    Services

B.     Doors

C.     Ports

D.    Parallel Serving

Answer: C. Ports enable one server to act as both an e-mail and a Web server, for example.

11.  A small plug that allows you to test a NIC’s circuitry is called?

A.    Loopback plug

B.     Port tester

C.     Multimeter

D.    Integrated network and logic probe

Answer: A. A loopback plug tests a NIC’s circuitry and is an important part of any tech’s toolbox.

12.  You are down under your desk organizing some wires when you notice that the activity light on your NIC is blinking erratically. Is there a problem?

A.    Yes, the activity light should be on steadily when the computer is running.

B.     Yes, the activity light should be blinking steadily, not randomly.

C.     No, the light blinks when there is network traffic.

D.    No, the light blinks to show bus activity.

Answer: C. The activity light blinks when there is network traffic, so it blinks randomly.

13.  What is a common symptom of a bad network cable?

A.    Rapidly blinking link lights

B.     No link lights

C.     Solid on link lights

D.    Steady blinking link lights

Answer: B.

14.  What command-line utility would you run to show a list of network computers?

A.    NET SEND

B.     SHOW NET_SERVERS

C.     NET USE

D.    NET VIEW

Answer: D.

15.  Which layer of the OSI model describes the cabling of a network?

A.    Layer 1

B.     Layer 2

C.     Layer 3

D.    Layer 7

Answer: A. The physical layer, or layer 1, describes the actual physical connections between computers on a network.

Essay Quiz

1.      A client wants to implement a network in her building, but she can’t decide on the technology to use. She inherited the building with some networking stuff in place, namely CAT 5e strung through the walls and the ceiling to a central wiring area. All of the offices have RJ-45 outlets for workstations. Write an essay detailing the technologies she could install by using the existing equipment and why she might select one over the other(s). Include an explanation of the equipment she has already installed.

Answer: The student should discuss Ethernet, should define an RJ-45 connector for UTP, and should mention the CAT levels appropriate for 10/100/1000BaseT.

2.      You get a late-night telephone call from a senior network tech with a crisis on his hands. “I need help getting 20 PCs networked within 24 hours, and your boss told me you might be able to assist me. I’ll buy all of the pizza you can eat, and when the project’s over, the beer is on me. Do you know the basics of a network? What must you do to get a PC ready to network?” Write a short essay responding to his question. (Hint: Discuss four things in response to her last question.)

Answer: The four primary pieces that have to be in place to have network connectivity:

1.      Network interface card The physical hardware that connects the computer system to the network wire.

2.      Protocol The language that the computer systems use to communicate.

3.      Client software To access data or resources across a network, a Windows PC needs to have client software installed for every kind of server that you want to access.

4.      Server software Any Windows PC can be turned into a server simply by enabling sharing of files, folders, and printers.

3.      Your boss has a serious problem: the network tech is gone for the day and he can’t access the file server. Tag; you’re it. Write a brief essay describing what you would need to know about your network and your boss to begin troubleshooting; describe the tool(s) you might use if your network uses TCP/IP.

Answer: The student should discuss NICs and protocols primarily, perhaps touching on the differences between NetBEUI and TCP/IP. The student should also discuss sharing and accessing shared resources. Did the boss ever have access to the file server? Is this a recent problem or something older? The student should mention at least PING as a TCP/IP tool for testing connectivity. Finally, the student could discuss IP addresses and look for an address assigned by APIPA (thus indicating a problem with DHCP).

4.      You are a tech for a small company and you get a call from Jessica, who cannot access the network anymore from her workstation. What techniques would you use to help troubleshoot her system and get her back working?

Answer: The student should go over the troubleshooting methodology covered in the chapter. The student should first verify that there is a connection problem and then ask the user questions to determine when the problem occurred and what changes have taken place on the system that might have caused the problem. After that, the student should suggest checking the environment for issues, reproducing the problem, and isolating the symptom. Talking about more practical solutions, such as using loopback plugs and replacing potentially faulty hardware with good hardware is also encouraged.

5.      There are different classifications of IP addresses and ways to assign them. Write a short essay on the difference between Class A, B, and C addresses, and how to choose either static or dynamic addressing.

Answer: Class A addresses are intended for large companies and organizations, Class B addresses are intended for medium-sized companies, and Class C addresses are intended for small LANs. To use static addressing, first go into the Local Area Network Properties page by (a) right-clicking My Network Places, selecting Properties, double-clicking the Local Area Network icon, and clicking properties in Windows 2000 and XP or (b) right-clicking Network, selecting properties, clicking the Manage network connections button, and then double-clicking the Local Area Network icon and clicking properties in Windows Vista/7. Then select Internet Protocol (TCP/IP) or Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) and click Properties. Once in the TCP/IP properties page, you can choose to set static addresses or tell your computer to obtain an address automatically.

Cross Check: NTFS Permissions

1.      You access a file or folder’s permissions by right-clicking the file, selecting Properties, and clicking the Security tab.

2.      The Read permission would stop someone from modifying a file, but would allow them to view it.

3.      Windows Home versions only allow you to set one folder permission—Make This Folder Private—and no file permissions.

Cross Check: Administrative Tools

1.      You access the Administrative tools by going into the Control Panel and double-clicking the Administrative Tools applet.

2.      The Performance console might be useful for working with networks.

3.      The System Monitor plug-in in enables you to view network traffic.

Comments